Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2007 18:35 - "Четирима са те,все така ненаситни от век на век:чакалски уста,лешоядово гърло,маймунски ръце и очи на човек" Р.Киплинг, Книга за джунглата
Автор: gohh Категория: Други   
Прочетен: 1617 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.06.2007 03:18


Наистина мъдър е този Бог, който дарява изпълнение на желанията, но според своя си неразбираем аршин.Казват,че може и да е предопределно всичко в живота, но дарЕният богу свободен избор винаги позволява да изживееш живота си по твоята,човешка мЕра.

В цялата ни история сме се сравнявали с животните.Първоначално сме се бояли и сме ги почитали.Анимизмът е крачел редом до невръстният, объркан човек.Помагал е във връзката му с нестройният и страшен свят.После човекът реши, че е порастнал достатъчно,за да прехвърли себе си,в цялата си грешност,върху животните.Родиха се басните.Дали е вярно, че хуморът е даден на човека като противовес за цялата му несъвършеност?Като противоотрова за горчивият хап на невъзможността да се бориш на равна нога срещу силите от по-висш порядък.Кой знае.Всеки чете книгата на живота по свой си начин и вижда в нея следите на животните различно.И въпреки горещата ни,унищожителна страст да се пъчим като венец на творението,явна е нуждата ни от приравняване с животните.Те са наши братя,съквартиранти на тази огромна планета,която е само зърно в божията шепа.Така че едва ли нещо животинско ни е чуждо.Въпросът е какъв избор правим?Дали ще се държим като неразумните животни или ще имаме доблестта да докажем, че сме помъдряли достатъчно за да пресеем хората и да открием човеците в себе си.


Този ред на мисли се пръкна в следствие на молба на една позната за разсъждение по следната историйка:

Бог създал магарето и м у казал: „ Ще бъдеш магаре,ще работиш непрекъснато от изгрев до залез,ще те товарят с чанти на гръб,ще пасеш,няма да си интелигентно и ще живееш 50години”.Тогава магарето отговорило:” Боже,ще бъда магаре,но да живея 50 години са прекалено много за мен,дай ми само 20години”. И Бог му дал живот 20 години.

Бог създал кучето и м у казал: „Ще пазиш къщата на човека,ще бъдеш най-добрия му приятел,ще ядеш кокалите които ти дават ще живееш 25 години”.А кучето му отговорило:” Боже,ще бъда куче,но да живея 25 години са твърде много ,дай ми 10 и повече не”. И господ му ги дал..

Бог създал маймуната и и  казал: „Ще бъдеш маймуна,ще скачаш от клон на клон правейки смехории,ще бъдеш забавна и ще живееш 20 години”.А маймуната му отговорила:” Боже, 20 години са ми много ,дай ми само 10 ”. И Бог и дал 10 години.

На края Бог създал човека и му казал:” Ще бъдеш човек,ще си интелигентен и ще имаш надмощие над животните,ще доминираш над света и ще живееш 20 години”. Тогава човекът му отговорил:”Добре, Господи,но 20 години живот са ми малко.Дай ми 30-те години,които магарето отказа,15-те които кучето не искаше и 10-те които маймуната отхвърли”

Тъй Бог създал света и оттогава човека живее 20 години като човек.Жени се и прекарва 30 години като магаре,работейки и мъкнейки всичко.После,когато децата му се отделят живее 15 години като куче, пазейки къщата,за да достигне до старост и да се пенсионира и да доживее останалите си 10 години като маймуна,скачайки от къща на къща,дете на дете,правейки смехории за да забавлява внуците си.



Тагове:   очи,   човек,   век,   ръце,   ненаситни,   маймунски,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gohh
Категория: Изкуство
Прочетен: 102299
Постинги: 51
Коментари: 87
Гласове: 923
Архив